Pentru a deveni niște ființe umane „bune”, înțelegem că trebuie să începem prin a ne supraveghea gândurile

Acestea trebuie să fie bune și constructive. Este atât de ușor să gândim lucruri negative și e nevoie de atât de mult efort spre a ne păstra mintea axată pe gânduri pozitive. Atunci, ne întrebăm – ce anume influențează mintea?

Ce este dincolo de minte?

Ce anume este acea parte imensă, care susține aisbergul – aflată cu mult sub nivelul de suprafață? Este cel de-al treilea aspect al existenței noastre – un aspect vital. Este ceea ce poate fi comparat cu elementul „aer”!
Este chiar forța noastră „vitală” – cum ar fi respirația, pe care nu o putem nici vedea, nici simți, pe care nici nu o luăm în seamă dar de care suntem atât de dependenți.
Această „ființă subtilă” sau „esența vieții” este esențială și crucială pentru existența noastră și cu toate acestea, în general ne rămâne necunoscută.

Ca și în cazul procesului natural de respirație, până când acolo nu apare o problemă, abia suntem conștienți de ea

La fel și în cazul vieții, îi observăm absența, dar nu suntem în mod constant conștienți de prezența sa subtilă.
Atunci când forța vitală dispare din noi, nu ne mai putem folosi nici corpul fizic, nici mintea. Prin urmare, această „ființă subtilă” este însăși esența existenței noastre. Ați observat că o forță, cu cât este mai subtilă, cu atât este mai puternică?
Suntem conștienți de existența corpului și ne folosim simțurile într-o manieră activă.
Nu „vedem” mintea, dar știm că este acolo pentru că putem gândi – este factorul conducător în viețile noastre.
Mergând un pas mai departe, „ființa subtilă” – este cea care de regulă ne rămâne necunoscută și cu toate acestea, este cea mai puternică forță a existenței noastre, devreme ce fără ea, nici măcar nu am putea supraviețui.

Este nevoie de un minimum de efort pentru a ne conecta la corpul fizic și prin comparație, de un efort mai mare ca să ne conectăm în mod conștient la mintea noastră cea neliniștită și să o facem să se concentreze pe ceva, dar e nevoie de cel mai înalt grad de efort pentru a ne conecta la corpul subtil – ființa noastră interioară.