Cât de important este calciul?

Doctorul T. Colin Campbell, autorul cărții Studiul China demonstrează cât de dăunătoare sunt produsele lactate, mai ales cele fermentate (iaurt, kefir) despre care am auzit până acum numai lucruri bune:

Grăsimea fermentată din lapte este chiar mai dăunătoare – este cancerigenă. Ea oxidează şi îşi pierde capacitatea de a comunica cu celelalte celule.

Osteoporoza, boala omenirii, este provocată de sedentarism nu de lipsa calciului. Dealtfel există destule alte surse excelente de calciu în afară de produsele lactate, iar câteva dintre ele sunt: năutul, boabele de mei, amarantul, quinoa, semințele de susan și de floarea-soarelui, migdalele, castanele, alunele, nucile, varza, lăptuca, frunzele de nap, spanacul, urzicile şi lista poate continua. O jumătate de cană de seminţe de susan are mai mult calciu decât o jumătate de cană de lapte. Absorbţia calciului în cazul susanului se face foarte uşor şi reduce pierderea lui în timpul procesului metabolic.

Studiile arată că unele afecţiuni maligne, în special cancerul de prostată la bărbaţi, şi cancerul de sân şi cel genital la femei sunt cauzate de consumul exagerat de lapte.

Bazat pe un studiu făcut pe parcursul a 14 ani pe un lot de 80 000 femei, prof. dr. Walter Willet de la Universitatea Harvard a vrut să demonstreze că înlocuirea grăsimilor saturate din lactate cu grăsimi nesaturate din surse vegetale, precum seminţele, cerealele şi orice legumă cu frunze verzi, va duce la micşorarea semnificativă a ratei atacurilor de cord şi decesului cauzat de boli de inimă. În cursul studiului, s-a observat, contrar opiniei generale, că produsele lactate nu sunt sursa ideală de calciu, aşa cum încearcă producătorii să promoveze, ba chiar favorizează apariţia osteoporozei.

Este adevărat că lactatele conţin calciu, însă tranziţia lor prin corpul uman nu face decât să-l spele.

Doar 25% din cantitatea de calciu ingerată prin lapte se poate absorbi, restul de 75% fiind întrebuinţat de organism într-un mod distructiv:

  • este convertit de rinichi în pietre, construite în timp, ca perlele în scoici, blocând tractul urinar;
  • dezvoltă artrită şi depuneri de calciu, care de multe ori se manifestă sub forma gutei.

Care este sursa alternativă de alimentare cu calciu?

Cereale, nuci, seminţe şi plante verzi.

De la vârsta de 18-20 luni, odată ce sucul digestiv începe să se producă, corpul uman digeră laptele diferit. Înainte, laptele era alcalin şi nu încuraja formarea de mucus, pe când după 20 luni, odată diluat cu sucul gastric, intervine o reacţie chimică foarte diferită: laptele se transformă într-un lichid acid, încurajând formarea de mucus în exces, care este toxic pentru corp şi care ulterior duce la îmbrăcarea unor organe precum ficatul, stomacul şi plămânii. Acest mucus se lipeşte de ţesutul epitelial interior şi îi împiedică funcţionarea normală. Pentru metabolizarea lactozei, nou-născuţii deţin enzime speciale, care dispar după vârsta de 4-5 ani.

Extras din „Tratat pentru alimentația naturală a omului” - Capitolul 1: Introducere în „Alimentația Naturală”, pag. 79-80

Autor: med. drd. Marian Paraschiv
Detalii: www.cesan.ro