Conceptul de „Alimentația Naturală” are ca termen de referință cel mai apropiat noțiunea de „dietoterapie naturistă”, fără a se confunda cu aceasta. Concept consacrat în ultimul timp pe plan mondial în cadrul „medicinei naturiste”, dietoterapia naturistă definește metoda de tratament care folosește tipuri particulare de alimentație în scop terapeutic, fiind acea formă de terapie care utilizează alimentele, fie în starea lor naturală, fie prelucrată în modalități speciale, ca remedii împotriva diferitelor condiții patologice. (1)

Preluând esența definiției dietoterapiei naturiste, noul concept de „Alimentație Naturală” (care este „nou” doar din perspectiva abordării științifice medicale actuale) extinde utilizarea alimentelor naturale, neprelucrate termic sau chimic dinspre domeniul terapeuticii către cel al prevenției medicale.

Realizând dificultatea de a defini „ceea ce este natural”, credem totuși că putem contura o imagine care să evidențieze că ALIMENTAȚIA NATURALĂ, pe lângă rolul nutrițional evident, reprezintă o modalitate de tratament și prevenție din cadrul „Medicinei pentru Viață” („Medicina Naturală” sau „Naturopatia”), ce utilizează alimente din Natură: legume, fructe, cereale, produse animale ca lactate, ouă, miere etc.

Prin prelucrările tehnologice la care sunt supuse – doar mecanice, fără intervenție termică sau chimică – aceste produse biologice nu sunt practic afectate la nivel:

  • biochimic (configurația moleculară spațială tridimensională și izomeria optică, specifice lumii vii);
  • biofizic (cîmpurile energetice biologice, de frecvențe și luminozități specifice viului) și
  • bioinformațional (negentropia, adică un grad cât mai scăzut de „dezordine”, deci o structură cât mai mult posibil organizată informațional, în structura intimă a preparatului).

În acest mod, alimentele naturale își mențin calitatea de produse organice, ale vieții, pentru Viață. Prin prelucrări „naturale” – ce nu atacă biostructura bioenergoinformațională a acestora – de tip mecanic (mixare, stoarcere, râșnire, răzuire, presare etc., toate la rece), biochimic (macerare în lichid natural) etc., se obțin preparate culinare naturale, a căror structură biofizică și biochimică va corespunde calitativ cu produsele originare: nedenaturate, fără toxicitate, enzimatice, organice, deci cu adevărat naturale.

Pornind de la această calitate fundamentală a alimentelor naturale – de a fi organice, deci real compatibile cu nevoile de nutriție ale corpului nostru, bazat și el pe o structură organică – putem explica, simplu, funcția de element preventiv și terapeutic al Alimentației Naturale. Studiile științifice aprofundate, consistent citate și în prezentul Tratat, demonstrează cum alimentele tradiționale, supuse tratamentelor termice și chimice, deci încărcate cu toxicitate, au un efect de denaturare a corpului fizic. În schimb, alimentele naturale participă direct la procesul de naturalizare, de regenerare a corpului. Aceste două etape, alături de cea a energizării organismului, întregesc triada conceptuală de bază în Alimentația Naturală.

(1) Chirilă, P. și M., Constantin, D., Jurj, Gh., Popescu, A., Papacostea, E. – Medicină naturistă, sub redacția Pavel Chirilă, Edit. Medicală, București, 1987

Extras din „Tratat pentru alimentația naturală a omului” - Capitolul 1: Introducere în „Alimentația Naturală”, pag. 79-80

Autor: med. drd. Marian Paraschiv
Detalii: www.cesan.ro