Ce este colesterolul?

Este o componentă importantă a metabolismului. El „plutește” în sânge, e preluat de celule și se localizează mai ales în membranele celulare. Un om „conține” aproximativ 150 g colesterol. Substanță vitală, el e folosit de organism ca material de construcție în producerea de acizi, hormoni și vitamina D.

De ce depinde mărimea valorii colesterolului?

Conținutul în colesterol al hranei pe care o consumăm influențează doar în mică măsură valoarea grăsimii din sânge. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce înseamnă 20-30 de procente de colesterol în sânge. Ficatul tolerează fără probleme o cantitate zilnică de 1 până la 2 grame de colesterol. Producția de colesterol este programată prin gene. O valoare înaltă a lui este în mare măsură înnăscută, dar sporește sensibil prin supragreutate, lipsa mișcării și diabet.

Un mod sănătos de viață ne poate ajuta să scădem nivelul prea ridicat al colesterolului, cu circa 20 de procente

Trei factori sunt deosebit de importanți:

Mișcarea:

cel puțin 30 de minute pe zi de mers alert, de alergat sau de mers pe bicicletă.

Normalizarea greutății corporale:

kilogramele în plus cresc nivelul colesterolului. De aceea, slăbitul este absolut necesar. Indexul masei corporale (BMI) ar trebui, în mod ideal, să se afle sub 25 kg/m2. El se calculează în felul următor: greutatea în kilograme se împarte la pătratul înălțimii în metri.

Alimentație corectă:

o hrană sănătoasă, vie, se compune din alimente bogate în fibre, sărace în colesterol, deci cu puține grăsimi saturate. Se renunță la consumul alimentelor fripte sau prăjite, la fel și la orice fel de carne și lactatele. Se recomandă de mai multe ori pe consumul fructelor, legumelor și cerealelor complete. Sunt admise uleiurile de măsline, de rapiță și fructele cu coaja tare.

Extras din „Tratat pentru alimentația naturală a omului” - Capitolul 1: Introducere în „Alimentația Naturală”, pag. 79-80

Autor: med. drd. Marian Paraschiv
Detalii: www.cesan.ro