Cum poate meditația să ne ajute să realizăm o stare de echilibru?

Fiecare dintre noi avem universul foarte personal, care este format din lumea noastră interioară și lumea noastră exterioară. Petrecem atât de mult din timpul nostru cu satisfacerea nevoilor existenței noastre exterioare încât puțini dintre noi se mai opresc pentru o pauză sau să asculte nevoile lumii.
Nevoile noastre interioare, cum ar fi – iubirea, fericirea, bucuria, mulțumirea, pacea, liniștea sunt fundamentale pentru bunăstarea și evoluția noastră.

Când începem să practicăm meditația, devenim mai sensibili la universul nostru lăuntric.

Împreună cu cerințele presante ale lumii exterioare acum începem să acordăm o atenție mai profundă și nevoilor interne. Dacă dăm atenție, în egală măsură la ambele aspecte ale vieții, vom începe realizarea unui echilibru între cele două.
Există o înclinație treptată spre perfecționarea acestui echilibru și pentru noi, în acest efort, practica meditației devine neprețuită.

Cea mai bună analogie pentru acest lucru este o pasăre sau un avion în zbor.

Fiecare dintre cele două aripi reprezintă nevoile interioare ale spiritului și responsabilitățile exterioare ale vieții. Dacă se mai pune greutate pe oricare dintre aripi, față de cealaltă, începe să se miște în spirală. Așa este și în viața noastră. Precum la o pasăre sau la un avion, coada este cea care ne ajută să ne menținem echilibrul.
Coada reprezintă conștiința noastră, care devine tot mai rafinată cu fiecare meditație. Deci trebuie să devenim tot mai conștienți de tot ceea ce servește scopului nostru și menține echilibrul.
Această conștiință rafinată este esențială pentru atingerea excelenței în diversele aspecte ale vieții noastre.