Ce este hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică, ce apare atunci când există o presiune ridicată a sângelui în artere. Presiunea arterială este măsurată prin mișcările sistolice și diastolice. Valoarea normală a tensiunii arteriale este, în general, sub 120/80 mmHg, 120 reprezentând valoarea tensiunii arteriale sistolice și 80 reprezentând valoarea diastolică. Putem vorbi despre hipertensiune atunci când tensiunea arterială persistă la valori mai mari sau egale cu 140/90 mmHg.

De ce apare hipertensiunea arterială?

Există mai multe cauze care pot duce la această problemă de sănătate: consumul excesiv de sare, consumul ridicat de alcool, lipsa de activitate fizică, obezitatea, stresul, factorii genetici, bolile suprarenale, administrarea de medicamente anticoncepționale și calmante.

Hipertensiunea arterială poate duce la multe afecțiuni cronice precum insuficiența cardiacă, boala arterială periferică, accidente vasculare cerebrale și boli de rinichi. Există multe medicamente care sunt prescrise pentru controlul hipertensiunii arteriale. Totuși, există mai multe remedii naturale simple, fără efecte adverse, care pot ajuta la prevenirea și controlul tensiunii arteriale.

Alimente care scad tensiunea arterială:

BANANELE: deficitul de potasiu afectează musculatura şi bătăile inimii. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

SCORȚIȘOARA: studiile au arătat că scorţişoara poate fi utilă pentru scăderea tensiunii arteriale. În plus, scorţişoara ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge.

SPANACUL: spanacul şi alte legume cu frunze verzi au un conţinut redus de sodiu şi sunt o sursă importantă de calciu. De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.

AVOCADO: o jumătate de avocado pe zi ajută presiunea arterială să revină la normal. Avocado este o sursă foarte bună de antioxidanţi şi are cel mai ridicat conţinut de potasiu conţinând 975 mg. El contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, la păstrarea unui ritm cardiac regulat şi a unui sistem nervos sănătos.

Extras din „Tratat pentru alimentația naturală a omului” - Capitolul 1: Introducere în „Alimentația Naturală”, pag. 79-80

Autor: med. drd. Marian Paraschiv
Detalii: www.cesan.ro