Devii obiectul propriei meditații

Acest principiu este unul fundamental nu doar în învățăturile sistemului Sahaj Marg – Heartfulness, ci în toate domeniile căutărilor omenești. Când ne gândim continuu la un singur lucru, medităm (De ce să medităm?). Fie că intenția noastră este de a face avere, de a descoperi o cură pentru cancer sau de a crea o grădină frumoasă, cu cât ne gândim mai mult la obiectivul nostru, cu atât gândul se dezvoltă și ne umple viața. În consecință este important să alegem drept obiect al meditației ceea ce dorim să devenim.

Țelul este realizarea Divinității sau Sinelui

Țelul sistemului Sahaj Marg este realizarea Divinității, uneori numită realizarea Sinelui, pornind de la premiza că divinitatea există în inima oricărui om. Fiind infinit și lipsit de atribute, obiectul meditației noastre nu are nici nume, nici formă. De aceea ni s-a dat cel mai subtil și pur obiect pentru meditație, și anume lumină divină din inimă. Metoda constă în a sta confortabil în aceeași postură nutrind gândul că inima noastră este plină cu lumină divină. Nu ni se cere să vedem lumina, ci doar să presupunem că ea este prezentă. Cum alte gânduri se vor naște, ne îndreptăm cu blândețe mentalul înapoi către inimă și așteptam cu răbdare că prezența divină să se manifeste.

Cea mai bună reacție la gândurile nedorite este să nu le acordăm atenție, deoarece fără atenția noastră ele nu au forță. Pe măsură ce practicăm și învățăm să ne reglăm mentalul, gândurile nedorite dispar treptat și noi devenim mai receptivi la influența călăuzitoare a inimii. Mentalul și inima încep așadar să conlucreze în echilibru. Pe măsură ce practica noastră devine mai profundă, învățăm să menținem această stare de echilibru în timpul activităților cotidiene.

Meditația Heartfulness diferă de concentrare

Când încercam să ne concentrăm, «Eu» (sinele) este acolo. Dar când medităm, așteptăm ceva mai înalt. Efectul acestei așteptări creează o atracție și începem să atragem către noi obiectul asupra căruia ne focalizam. Mai devreme sau mai târziu în timpul meditației atingem o stare lipsită de gânduri numită stare de absorbire. Este o stare în care ne «pierdem» temporar și în același timp ne contopim în marele Sine, dincolo de timp și spațiu, dincolo de propria identitate. Această experiență ne revigorează la toate nivelele.

Meditația Heartfulness este simplă și eficientă

Meditația din sistemul Sahaj Marg este în același timp simplă și eficientă, deși nu neapărat ușoară. Sunt necesare o intenție sinceră și dezvoltarea disciplinei. La început s-ar putea să ne îndoim că avem puterea de a urma metoda prescrisă. Atâta timp cât facem tot posibilul zilnic, practică se autoreglează. Cu cât suntem mai dedicați, cu atât mai mare este bucuria meditației și capacitatea noastră de a medita. Pe măsură ce condiția noastră interioară se îmbunătățește, se nasc sentimente de empatie și fraternitate, permițându-ne să ne transformăm nu doar în interior, ci și în relațiile cu ceilalți. Cum spunea Chariji, unul din îndrumătorii spirituali ai Misiunii Shri Ram Chandra: „Trebuie să înveți mai întâi să te iubești pe tine însuți. Poate de aceea meditam asupra propriei inimi. Învățăm să iubim ce găsim în ea.”

Articol preluat și adaptat de pe situl oficial Sahaj Marg