Prin utilizarea (în stare vie) a alimentelor ezimatice organice (papaya, ananas, kiwi, broccoli, țelină, pătrunjel, miere etc.), se realizează un aport consistent de principii active și nutritive deosebit de utile organismului fizic, iar în același timp, biostructura energo-informațională a acestora oferă un plus de energie vitală, la fel de utilă organismului. Astfel, procesul de energizare capătă sens și consistență, ajutând la potențarea și dezvoltarea forțelor vitale interioare ale fiecăruia dintre cei ce folosesc acest sistem culinar natural, pentru a regăsi, cu multă răbdare, calitatea de Generator și Creator al propriei căi de evoluție, fie ea materială sau spirituală.

Manualul de „Medicină Naturistă” (1), aflat sub coordonarea dr. Pavel Chirilă, ne oferă o perspectivă medicală a procesului de reîncărcare, specific dietoterapiei naturiste:

Reîncărcarea, alt concept fundamental în tradiția dietoterapiei naturiste, desemnează totalitatea măsurilor prin care organismul își reface potențialele structurale și energetice. Una din cele mai impresionante proprietăți ale alimentelor folosite în starea lor naturală este că în marea lor majoritate sunt în același timp și drenatoare (depurative, dezintoxicatoare) și energizante, în înțelesul cel mai complex al cuvântului. După sau concomitent cu folosirea unor procedee de dezintoxicare, naturiștii insistă asupra unor perioade de regim de reîncărcare bogat în principii alimentare și mai ales în biocatalizatori.

În timpul unor cure de dezintoxicare, organismul este supus la niște eforturi considerabile, în care toată energia acestuia este canalizată înspre lupta cu boala.

Naturiștii insistă asupra unei perioade de reîncărcare în care să se folosească alimente neprelucrate termic (hrană vie).

În perioadele de reîncărcare rolul de drenatori este preluat de alimentele care favorizează regularitatea tranzitului intestinal, diureza crescută, transpirația.

Sucurile de legume și fructe sunt alimente drenatoare prin excelență, având următoarele avantaje:

  • asigură un necesar energetic substanțial (de exemplu 500 ml suc de morcovi au aproximativ 700 de calorii);
  • în raport cu alimentele întregi, principiile vitale sunt mai ușor resorbabile, nefiind mascate de celuloză;
  • efortul digestiv de asimilare este minim și pierderile de energie prin digestie sunt minime, organismul nemaifiind obligat la efortul consecutiv distensiei pereților tubului digestiv;
  • ele sunt adevărate concentrate de vitamine, fermenți, minerale, oligoelemente, acizi grași, substanțe colorante active biologic (antocianozide, clorofilă etc.);
  • sunt bine suportate de bolnavi, fiind plăcute la gust;
  • permit combinații de remedii în cantități și varietăți pe care nu le permit alimentele întregi;
  • sunt 100% neprelucrate (ne referim aici la cele stoarse cu centrifuga electrică casnică).

Trebuie făcută o distincție între reîncărcarea profilactică, în care sunt folosite în general toate aceste alimente și reîncărcarea curativă, în care pe o anumită perioadă de timp se aplică regimuri cu prescripții stabile.

(1) Chirilă, P. și M., Constantin, D., Jurj, Gh., Popescu, A., Papacostea, E. – Medicină naturistă, sub redacția Pavel Chirilă, Edit. Medicală, București, 1987

Extras din „Tratat pentru alimentația naturală a omului” - Capitolul 1: Introducere în „Alimentația Naturală”, pag. 79-80

Autor: med. drd. Marian Paraschiv
Detalii: www.cesan.ro