Prelegere susținută de Elizabeth Denley în fața școlarilor
ianuarie 2016

(mai multe detalii despre călătoria spirituală și meditație găsiți pe www.heartfulness.ro)

Regiunea Inimii: punctul 1

Știți ce este Regiunea Inimii?
Puțină anatomie a inimii; Babuji descrie trei regiuni:
Regiunea inimii: în esență, aceasta cuprinde zona pe care o vom numi zona pieptului, cât privește corpul. Regiunea inimii nu face parte din corp.

Punctul 1 este situat mai jos de mamelonul stâng. E punctul pământ. Se află în partea stângă a corpului, pe care ați asocia-o cu inima fizică. I se asociază culoarea galbenă. Pentru majoritatea dintre noi, când intrăm în sistemul Sahaj Marg, aici începe lucrarea. Când primim primul sitting, acesta oferă resursele necesare începerii călătoriei spirituale. La unele persoane începe din primul sitting, la alții ar putea fi în al 10-lea sau al 200-lea sitting. Nu contează. La un moment dat această călătorie începe și, ca și când vii aici, la Chennai, totul începe să se schimbe. Este mișcare, călătorie în lumea interioară.
Începe mai întâi în punctul 1. Câți dintre voi ați simțit o mișcare în spirală? Este o mișcarea tipică din natură, cum ar fi tornadele, apa care se scurge. Așa este mișcarea în natură. Puteți simți această mișcare. Dacă nu o simțiți, nu înseamnă că Yatra nu a început. Este primul nostru tărâm, primul nostru climat: punctul 1. Începem să simțim diferite experiențe. Yatra este întotdeauna asociată cu două procese diferite care se desfășoară în mod complementar: acest teritoriu, anume, trebuie purificat și simplificat. Care este procedeul? Curățirea. Este un pas necesar și un proces important pentru ca Yatra să aibe loc. Al doilea proces este activarea resursei pe parcursul acestei călătorii – transmisia. Avem, așadar, nevoie de amândouă.

Amintiți-vă că inima este foarte delicată. Din compasiune, natura a făcut ceva destul de uimitor, a protejat inima: există puncte în jurul inimii în care se colectează complexitățile: punctele ABC și D.
Când formăm impresii, acestea trebuie să se depună undeva. Pentru a le împiedica să afecteze inima, se opresc în jurul ei. Toate impresiile, grijile, bătăile de cap, îngrijorările, certurile, tensiunile, toate grijile lumești de zi cu zi, se depun în punctul A, aflat la 2 degete lățime (spre dreapta) de mamelonul stâng și 3 în jos. Începeți să-l simțiți. Când aveți probleme lumești, opriți-vă și simțiți vibrația. Simțiți unde este acest punct. Kamlesh bhai ne cere să experimentăm.
Alte impresii, cum ar fi dorințele puternice, pasiunile, atracția pentru sexul opus, se depun în punctul B – două degete mai jos de punctul A. În ceea ce privește impresiile, devenim tot mai grosieri pe măsură ce coborâm.
Preferințele și antipatiile puternice față de o altă persoană, grijile lumești, mâncare, față de orice – prejudecățisunt implicate și se formează preferințe și antipatii puternice, opinii solide. Acestea se depun în punctul C – încă două degete mai jos.
Probabil cele mai grosiere dintre toate impresiile sunt vina și rușinea – pentru lucrurile pe care ar fi trebuit să le facem, sau le-am făcut și le regretăm. Ele se depun la punctul D – la 2 degete distanță spre stânga de punctul C. Punctul D este direct sub mameleon.
La mijloc este punctul 1 al inimii.

Există straturi de impresii și, atunci când inima este îngreunată, când este plină de impresii, cum credeți că se simte? Dacă, din cauza experientelor trecute, există multă rigiditate, inima parcă are o armură în jurul ei. Știți cu toții diferența când vă simțiți inima grea sau ușoară. Yatra începe cu adevărat atunci când este făcută suficientă curățare pentru ca să se poată mișca. Deci, acesta este punctul 1. Când inima este grea sau neechilibrată, există multe dorințe, frustrare. Când punctul 1 al inimii este curat, există multă mulțumire. Aceasta este ceea ce este asociat cu punctul 1 în starea sa pură, naturală. […]

Suntem în punctul 2

Babuji îl numește punctul Domnului Isus Hristos. Este punctul Atma, sau sufletul, în starea sa cea mai frumoasă, e pace totală și iubire ce depășește înțelegerea omenească. Când aterizați, ar putea fi cutremurător, dar este atât de frumos. Viața lumească exterioară devine foarte iritantă. Singurul lucru pe care vreți să-l faceți este să rămâneți în acea pace și liniște. Deci, nu sunteți interesați de slujbă, familia vă deranjează, singurul lucru pe care doriți să-l faceți este să meditați. Ei cred că sunteți nebun. Să știți că și aceasta este o fază trecătoare. Asigurați-vă familia că veți reveni!

Amintiți-vă că nu este o linie dreaptă. Înțelegeți acest lucru și ce se întâmplă în punctul 2.Teritorii noi, o nouă conștiință, aceasta este ceea ce se numește Yoga – integrarea tuturor acestor procese. Este ca și cum ai avea un nou membru în familie. Este noul nostru copil, din interiorul nostru. Culoarea acestui punct este roșie. Aici începem să pătrundem, mai adânc, în această călătorie. Încă un punct în care este puțin înfricoșător. Amintiți-vă că v-ați luat un angajament și că este foarte greu să vă întoarceți. Deci egoul, parte a minții, poate reacționa. Ne-am încredințat Maestrului, iar egoului nu-i place prea mult. De ce? egoul nostru conducea înainte. Acum conduce altcineva. Trebuie să aibe loc multă rafinare. Cum reacționăm la schimbare? Rezistați, spuneți «produ schimbarea», sunteți fericiți? Gândiți-vă la asta.
Același proces are loc în fiecare punct, de-a lungul drumului: de la galaxie la adaptare, la reacție, la disconfort, confort, bucurie, fericire și nimic/vid.

Punctul 3

Este deasupra mameleonului, la aceeași distanță ca punctul 1. Este punctul de foc. Focul este de culoare albă.
Emoțiile la fiecare punct sunt opuse:

  • Punctul 1: Dorințe și mulțumire
  • Punctul 2: Calm, anxietate și îngrijorare
  • Punctul 3: Iubire și furie

Punctul 4 – apă – negru

Uneori practicanții pot viziualiza această culoare.
Dualitatea: curaj și teamă. Acesta este punctul în care ne confruntăm cu samskara noastră originară: teama de moarte, frica de separare de sursă. Câți dintre voi ați simțit că nu puteți face ceea ce doriți să faceți? Există o anumită frică tainică. Opusul fricii este curajul de a depăși acest lucru. Nu este absența fricii, ci puterea de a depăși frica pentru a putea continua. Cu fiecare pas, aceste dualități sunt importante. În punctul 1 dorința noastră de a crește spiritual ne împinge înainte.

În regiunea inimii mai este punctul 5. (la gât)

[…]Este un punct prin care Maeștrii ne trec în călătoria noastră spirituală. Să vedem ce se întâmplă aici. Este culoarea verde. Elementul este aer. Acum avem cele 5 elemente, ca la chinezi. [Atman = ether]

Regiunea Inimii este numită PindPradesh, ceea ce este realitatea fizică în forță umană.
Dacă punctul 1 nu este pur, purtăm dorințele, care devin neliniște, în punctul B. Dacă continuați, devine mânie. Dacă continuați până la punctul 4 fără a fi puri, creați teama. Pe când ajungeți la punctul 5, va reflecta confuzie, iluzie, o viziune încețoșată a realității. Un aspect al dualității din punctul 5 este această confuzie, o minte confuză. Ce se întâmplă atunci când inima este pură? Obținem claritate și discernământ în punctul 5. Lalaji spune că abilitatea noastră de a alege, de a vedea clar este în funcție de cât de pură, cât de curată este inima noastră.

Punctul 6: cosmic.

Punctul 7: Para brahmandamandal.

Punctele 8 și 9: Prapana, adevărata predare. Predarea totală. Este urmată de o condiție care depășește predarea pentru a simți uniunea cu Dumnezeu, Domnia sa Prabhu.

Și toate acestea încă se întorc în inimă, toate acestea se întorc în leagănul sufletului, inima.

Și mai există încă alt univers, pe care-l putem numi spiritualitate. Până acum este doar o pregătire. A fost curățarea impresiilor, rafinarea egoului, munca asupra caracterului propriu, modelarea noastră astfel încât să fim apți pentru călătoria spirituală. Marii Sfinți precum Narada au fost doar la punctul 1.

Urmează apoi ceva descoperit de Babuji și care nu a mai fost descris niciodată – Regiunea Centrală, Centrul existenței noastre. Vorbim despre materie, energie, absolut. Ajungem la starea ultimă, dincolo de ego, dincolo de dorințele noastre, unde e o deplină stăpânire asupra egoului. Chiar și în această regiune există încă stadii. Sunt asemenea păpușilor rusești. Această călătorie este infinită. În interiorul acestei regiuni sunt 7 inele de splendoare. Există 64 de puncte în jurul Regiunii Centrale. Este ca și când vă uitați la pielea mea și arată ca un braț, însă apropiindu-vă, vedeți celulele și continuați să priviți tot mai în profunzime.

Prin urmare, în stadiul în care suntem, există în interiorul inimii o mișcare constantă, cunoscută sub numele de Yatra. Nu contează exact în ce punct suntem. La început vom fi undeva. Posibil ca Yatra să nu fi început. Contează ceea ce facem. Mulți oameni sunt într-adevăr captivați de întrebări: unde sunt, progresez? Mulți oameni sunt, de asemenea, prinși de depunerile grosiere.
Un sfat bun pentru a evita blocajul este notarea în jurnal. Motivul e că reprezintă un jurnal de călătorie al Yatrei. Poate nu puteți să vă descrieți Yatra, dar, cu timpul, comparând experiențele voastre, unde simțiți vibrațiile, descoperirile fizice cu descrierile din cărți, veți începe să descrieți tot mai bine călătoria, până unde ați ajuns.